lørdag den 5. december 2015

Vanillekranse i ord og billeder

(Bemærk Instagrameffekten)Man tager flg.:

500 gram mel
1 æg
350 gram smør
250 gram rørsukker - (alm. kan sagtens bruges)
2 vanillestænger
250 gram mandler


Man gør flg.: 


Put mandler (med skal - er det ikke herligt nemt) og de tomme vanillestænger i en blender. (Og hvis man ikke kan finde den, kan en foodprocessor også bruges). Og blend det til en herlig masse af mandelmel og vanille.
De korn, som du selvfølgelig skrabte ud af vanillestængerne, blander du med lidt af sukkeret.Sådan her:

Mel, sukker, smør & æg puttes i skålen til røremaskinen.

Og så ælter du det sammen med k-spaden.

Nu er det tid til at putte mandelvanillemelet ned i massen. Og så kører du lige en tur igen. 

Og vupti; så har du lagt en dej.
Den stiller du på køl, så den kan blive rigtig hård og stiv. (Ligesom vi bedst kan lide den) Ventetiden kan blandt andet bruges på at drikke kaffe. Det behøver ikke være i et syltetøjsglas. Hvis du har sørget for at tage opvasken, drikker du bare af et almindeligt krus. Og det er egentlig slet ikke nødvendigt at tage et opstillet billede af det. Det smager kaffen ikke bedre af. 
Så kører du dejen gennem den gammeldags kødhakker, som du har brugt et kvarter på at gennemskue at samle i sofaen med sammenbidte tænder og semi-edelser og forbandelser. 

Og vi drejer på håndtaget og presser dejen ned i hullet imens. 

Tadaaa; så har du stænger.


De formes og puttes i ovnen.
Så får du et hysterisk anfald, fordi de flyder mærkværdigt ud og her kommer du i tanke om, at du gangede opskriften med 2, men glemte at putte 2 x melmængde i.
Du tager resten af dejen og sjusser dig frem til den manglende mængde. For nu har du jo brugt dej til en hel pladefuld kranse og kan derfor ikke bare proppe de resterende 500 gram i. 
Og så kører du en tur på maskinen igen, putter dejen på køl og drikker endnu mere kaffe. 

Herefter starter vi forfra med kødhakkeren. De bager dine kranse ved 180 grader varmluft i sådan ca. 9 minutter. Men hold lige øje. Det varierer af den enkelte ovn. Mine skulle have 10 minutter og 21 sekunder. Men så blev de dælme også gode!


Nu nyder du endnu et krus kaffe, mens du kigger ud på regnvejret og bander vejrguderne langt væk for at være nogle narrefisser med levering af frost og sne. 

Når kransene er kølet helt af, snupper du dig et krus kaffe, en beskeden håndfuld vanillekranse, en mandarin - og så sætter du dig ind i sofaen, smækker benene op og klapper dig selv på skulderen.


Godt gået. De smager djævelsk godt.